Skip to content
Menu

Joga za savremenog čoveka Programi

  • Časovi joge se održavaju u grupama prema važećem rasporedu časova.
  • U dogovoru sa instruktorom, moguće je kombinovati grupe.
  • Pojedini programi (Klasična joga i Meditacija) se održavaju kao redovni grupni časovi, a ostali programi se po dogovoru mogu organizovati za pojedince ili grupe.
  • Ukoliko imate neke specifične potrebe, slobodno nam se obratite.

Klasična joga

Ovaj program sadrži klasične metode i tehnike joge koje se primenjuju vekovima unazad.

Praktikuju se vežbe opuštanja, jačanja, gipkosti, izdržljivosti, ravnoteže, koordinacije, preciznosti, pročišćenja, uravnoteženja, buđenja i usmeravanja energije i dr. 

Namenjen je svim punoletnim osobama koje žele aktivno da rade na pospešenju svojih sposobnosti, bez obzira na psiho-fizičku kondiciju. 

relax1_DSF2898_crop_resized
meditacija_DSF3025_crop_resized

Meditacija

Program je usmeren na ovladavanje sa osam koraka Radža joge.

Praktikuju se složenije tehnike poput mudri, bandi, krija, pranajama, koncentracije, meditacije i dr. Program sadrži, pored klasičnih i tradicionalnih, i savremene meditativne tehnike.

Namenjen je vežbačima joge koji su prošli osnovnu obuku i onima koji već praktikuju neki vid meditacije.

Joga za kičmu

Program Joga za kičmu koncipiran je na odabranim asanama i tehnikama disanja iz klasične joge, sa akcentom na istezanje i jačanje mišića kičme, povećanje pokretljivosti zglobova, ublažavanje i relaksaciju mišićne napetosti, radi postizanja pravilne posture tela i aktivacije vitalne energije.

Program je pretežno namenjen osobama koje: 

– više sati dnevno sede za računarom ili na radnom mestu,
– imaju prirodno krute mišiće leđa i smanjenu opštu pokretljivost,
–  imaju tegobe usled deformiteta kičmenog stuba i/ili slabom perifernom cirkulacijom,
– imaju potrebu za psiho-fizičkom relaksacijom i žele da preduprede nastanak gore navedenih tegoba.  

kicma1_DSF3055_crop_resized
yin_DSF2910_crop_resized

Yin joga

Yin joga je blag, suptilan i meditativan stil joge koji deluje duboko na telo, pasivnim i dugotrajnim zadržavanjem u joga položajima.

Cilja najdublja tkiva u našem telu, vezivna tkiva (ligamente, zglobove, kosti, fasciju i meridijane). Za razliku od dinamičnih (yang) stilova joge, koji se više fokusiraju na mišićna tkiva, u yin jogi mišićna tkiva su opuštena. Ovo je statičan i polagan stil vežbanja gde, poštujući mogućnosti i ograničenja našeg tela, ulazimo u određenu pozu (asanu) u kojoj se duže vreme zadržavamo, ostajemo opušteni i mirni, te nakon toga vrlo pažljivo i nežno izlazimo iz asane sa potpunom svesnošću o svom telu.

Praktikovanjem yin joge poboljšaćemo cirkulaciju i zdravlje organa, povećati  fleksibilnost zglobova i osnažiti imunitet. Dugim zadržavanjima u položajima radimo na strpljenju što dovodi do toga da nam se stabilizuje emotivno stanje kao krajnji rezultat. 

Program je namenjen početnicima, kao i aktivnim vežbačima, a posebno se preporučuje ljudima koji se bave dinamičnijim sportovima ili stilovima joge.

Joga disanja

Akcenat je na tehnikama disanja (pranayama) i početnim nivoima prakse meditacije (dhyana).

Tokom kursa se sistematično i postupno ovladava mnogobrojnim tehnikama disanja putem kojih se postiže pročišćenje i uravnoteženje sistema nadija (energetskih tokova) i čakri (energetskih centara). Uporedo se radi na položajima za meditaciju (asana), sposobnosti povlačenja čula iz spoljnog okruženja u unutrašnji prostor (pratyahara) i usmeravanju pažnje na željeni fenomen (dharana).

Namenjena je svima koji žele da nadograde već postojeću praksu joge, kao i početnicima koje više privlači rad na energetskom i duhovnom aspektu bića.

pranayama_DSF3038_crop_resized
relax 2_DSF3047_crop_resized

Relax / Joga za opuštanje

Savremeni način života uzrokuje  obilje stresa. Ukoliko ne znamo kako da ga se rešimo, kvalitet života biva narušen.

Program Joga za opuštanje ili Relax je osmišljen da pomogne u otpuštanju psiho-fizičke napetosti i uspostavljanju mira, ravnoteže i zadovoljstva.

Kombinacija vežbi opuštanja, istezanja, koncentracije, disanja, meditacije i dr. predstavlja moćan alat u borbi sa stresom, kao i za razvoj boljeg odnosa sa sobom i sa okruženjem.

Tempo vežbanja je sporiji, sa dužim zadržavanjima položaja, uz harmoniju daha i pokreta.

Prethodno iskustvo u vežbanju joge nije potrebno.