Predrasude o jogi

Joga nije pogodna za mene jer moje telo nije elastično.

Rasprostranjeno mišljenje je da je joga namenjena mladim i vitalnim ljudima koji mogu da izvode složene i zahtevne telesne vežbe. Naprotiv, ona je korisna za svakoga i pomaže da se ublaže ili otklone slabosti i nedostaci koji su specifični za svakog pojedinca. Naročito je efikasna za poboljšanje i očuvanje fleksibilnosti tela.

Joga mi nije potrebna jer se već bavim nekim oblikom fizičke aktivnosti (npr. vežbe u teretani).

Mnogi oblici vežbanja imaju pozitivan uticaj na telo, dok joga svojim sveobuhvatnim pristupom pomaže i kod povreda, hroničnih bolesti i mentalne napetosti.

Joga je za žene.

Joga je namenjena čoveku, bez obzira na pol ili druge osobenosti. Cilj je da, uz pomoć joge, pojedinac pospeši kvalitet vlastitog života. Kroz istoriju, mnogo više je bilo muškaraca nego žena koji su praktikovali jogu.

Plaši me mogućnost da prihvatanjem joge ujedno moram da prihvatim i određenu religiju.

Joga nije religija! Ona je nauka samopomoći, gde ste Vi najvažniji. Niko nema pravo da vam nameće da uz vežbe joge usvojite i određenu religiju ili obožavate neku ličnost. Ako se to ipak desi, jasno stavite do znanja da vas to ne interesuje, ili napustite takvu školu joge. Ako ste pripadnik neke religije, joga će vam pomoći da je bolje razumete i uspešnije sledite odabrani put i uverenja.

Joga leči sve bolesti i nema potrebe za odlaskom kod lekara i uzimanjem prepisanih terapija.

Redovnom praksom joge mogu da se preduprede, olakšaju ili otklone zdravstveni problemi. Međutim, to ni u kom slučaju ne znači da joga može zameniti postojeći zdravstveni sistem, pogotovo ako osoba ima ozbiljne zdravstvene probleme.

Ako vežbam jogu, onda ne smem da trošim alkohol ili cigarete.

Joga promoviše zdrave životne navike, ali ostavlja svakom pojedincu slobodu na vlastiti izbor. Joga savetuje i preporučuje, a nipošto ne nameće i ne uslovljava. Može se desiti da, zahvaljujući praktikovanju joge, spontano poraste i vaša sklonost ka zdravijim životnim navikama.