Programi

Klasična joga

Ovaj program sadrži klasične metode i tehnike joge koje se primenjuju vekovima unazad. Praktikuju se vežbe opuštanja, jačanja, gipkosti, izdržljivosti, ravnoteže, koordinacije, preciznosti, pročišćenja, uravnoteženja, buđenja i usmeravanja energije i dr. 

Namenjen je svim punoletnim osobama koje žele aktivno da rade na pospešenju svojih sposobnosti, bez obzira na psiho-fizičku kondiciju. 

Yin joga

Yin joga je blag, suptilan i meditativan stil joge koji deluje duboko na telo, pasivnim i dugotrajnim zadržavanjem u joga položajima.

Cilja najdublja tkiva u našem telu, vezivna tkiva (ligamente, zglobove, kosti, fasciju i meridijane). Za razliku od dinamičnih (yang) stilova joge, koji se više fokusiraju na mišićna tkiva, u yin jogi mišićna tkiva su opuštena. Ovo je statičan i polagan stil vežbanja gde, poštujući mogućnosti i ograničenja našeg tela, ulazimo u određenu pozu (asanu) u kojoj se duže vreme zadržavamo, ostajemo opušteni i mirni, te nakon toga vrlo pažljivo i nežno izlazimo iz asane sa potpunom svesnošću o svom telu.

Praktikovanjem yin joge poboljšaćemo cirkulaciju i zdravlje organa, povećati  fleksibilnost zglobova i osnažiti imunitet. Dugim zadržavanjima u položajima radimo na strpljenu što dovodi do toga da nam se stabilizuje emotivno stanje kao krajnji rezultat. 

Program je namenjen početnicima, kao i aktivnim vežbačima, a posebno se preporučuje ljudima koji se bave dinamičnijim sportovima ili stilovima joge.

Disanje i meditacija

Akcenat je na tehnikama disanja (pranayama) i početnim nivoima prakse meditacije (dhyana).

Tokom kursa se sistematično i postupno ovladava mnogobrojnim tehnikama disanja putem kojih se postiže pročišćenje i uravnoteženje sistema nadija (energetskih tokova) i čakri (energetskih centara). Uporedo se radi na položajima za meditaciju (asana), sposobnosti povlačenja čula iz spoljnog okruženja u unutrašnji prostor (pratyahara) i usmeravanju pažnje na željeni fenomen (dharana).

Namenjena je svima koji žele da nadograde već postojeću prakse joge, kao i početnicima koje više privlači rad na energetskom i duhovnom aspektu bića.

Meditacija

Program je usmeren na ovladavanje sa osam koraka Radža joge. Praktikuju se složenije tehnike poput mudri, bandi, krija, pranajama, koncentracije, meditacije i dr. Program sadrži, pored klasičnih i tradicionalnih, i savremene meditativne tehnike.

Namenjen je vežbačima joge koji su prošli osnovnu obuku i onima koji već praktikuju neki vid meditacije.

Mama joga / Prenatalna

Joga je odličan način da žena ostane aktivna i elastična i tokom drugog stanja, ali i nakon porođaja. Vežbanje joge tokom trudnoće opušta i jača važne grupe mišića i priprema za porođaj. Prenatalna joga je istovremeni tretman za mamu i bebu.

Program je osmišljen tako da odgovara trudnoći drugog i trećeg trimestra.
Vežbajući jogu, trudnica će poboljšati opšte držanje, gipkost i čvrstinu tela, i povećati svoju energiju. Takođe, vežbanje joge poboljšava varenje, kao i opštu i perifernu cirkulaciju, što doprinosi smanjenju oticanja i uravnoteženju krvnog pritiska. 

Ukoliko trudnoća protiče bez komplikacija, bez obzira da li ste iskusni vežbač joge ili je nikad pre niste vežbali, možete opušteno da uživate u časovima prenatalne joge.

Pre ili nakon časa,trudnice mogu da razmenjuju svoja iskustva, kao i ono što doživljavaju, na emotivnom ili telesnom nivou. Uz saznanja da se i druge trudnice osećaju slično, i razvijajući međusobnu podršku i empatiju, osećaju se smirenije i sigurnije.

Svaki čas prenatalne joge obuhvata 3 segmenta:
1)     ASANE (pozicije i pokreti tela) se bitno razlikuju od asana u redovnoj joga praksi. Vežbe su posebno prilagođene za period trudnoće, tako što su izostavljene vežbe sa savijanjem unapred i svi položaji koji bi predstavljali smetnju i opasnost za bebu. Ležeći položaji na stomaku se strogo izostavljaju, kao i  obrnuti položaji (kada je glava dole, a noge gore).
Fokus je na vežbama za jačanje leđnih mišića, koji su u trudnoći posebno važni, kao i vežbe za otvaranje grudnog koša i ramena uz izvijanje torakalnog dela leđa, jačanje mišića ruku, karličnog dna i nogu.
Joga za trudnice je dosta sporija, kako buduće majke ne bi ostajale bez daha (ginekolozi savetuju da puls ni tokom vežbanja ne treba da pređe 140 otkucaja u minuti).         
2)     VEŽBE DISANJA uključuju spore i umirujuće tehnike disanja kroz nos, bez ubrzavanja daha, koje umiruju nevni sistem, opuštaju sve mišiće i deluju blagotvorno na emotivno stanje trudnice. Osim što smiruju i opuštaju, vežbe disanja poboljšavaju cirkulaciju i metabolizam, kao i eliminaciju toksina iz tela.
3)     DUBOKI RELAKS (tzv. joga nidra) umiruje um, nervni sistem i pomaže da se redukuju stres, napetost ili strahovi, koji su česti u trudnoći. Takođe, duboki relaks doprinosi otklanjanju nesanice. Tokom relaksa, praktikuju se ležeći ili polu-ležeći restorativni položaji.
 
Program joge za trudnice doprinosi da se buduća mama oseća fizički bolje i jače, a mentalno opuštenije i sa više radosti i samopouzdanja. 

 

Joga za kičmu

Program Joga za kičmu koncipiran je na odabranim asanama i tehnikama disanja iz klasične joge, sa akcentom na istezanje i jačanje mišića kičme, povećanje pokretljivosti zglobova, ublažavanje i relaksaciju mišićne napetosti, radi postizanja pravilne posture tela i aktivacije vitalne energije.

Program je pretežno namenjen osobama koje: 

- više sati dnevno sede za računarom ili na radnom mestu,
- imaju prirodno krute mišiće leđa i smanjenu opštu pokretljivost,
-  imaju tegobe usled deformiteta kičmenog stuba i/ili slabom perifernom cirkulacijom,
- imaju potrebu za psiho-fizičkom relaksacijom i žele da preduprede nastanak gore navedenih tegoba.  

Relax / Joga za opuštanje

Savremeni način života uzrokuje  obilje stresa. Ukoliko ne znamo kako da ga se rešimo, kvalitet života biva narušen.

Program Joga za opuštanje ili Relax je osmišljen da pomogne u otpuštanju psiho-fizičke napetosti i uspostavljanju mira, ravnoteže i zadovoljstva.

Kombinacija vežbi opuštanja, istezanja, koncentracije, disanja, meditacije i dr. predstavlja moćan alat u borbi sa stresom, kao i za razvoj boljeg odnosa sa sobom i sa okruženjem.

Tempo vežbanja je sporiji, sa dužim zadržavanjima položaja, uz harmoniju daha i pokreta.

Prethodno iskustvo u vežbanju joge nije potrebno.