Iskustva vežbača

 

                                                                             ***

1. Na časove joge sam, pre tri godine, krenula na nagovor ćerke, a i zbog zdravstvenih razloga. U zadnjih nekoliko godina imam problema sa zglobovima i kičmom, ali mnogo veće probleme mi je pravio način života, svakodnevni stres i stalna borba sa problemima i situacijama koje većina nas, pre ili kasnije, mora da prođe, a koje neminovono ostavljaju trag. Pre pohađanja časova imala sam neko neodređeno mišljenje o jogi, kao o nekim vežbama za oblikovanje tela.

Danas, posle tri godine, sve se promenilo - na bolje! Moje zdravstveno stanje je stabilnije, pokretljivija sam, nema jutarnje bolne ukočenosti i nevoljnosti, drugačije i lakše shvatam svet oko sebe, sa razumevanjem gledam na probleme i teške trenutke koje mi život priredi, osmehnem se osobi koja pokuša da me naljuti, obeshrabri svojom negativnošću...i kad je tmuran, kišan dan, pronađem sunce u sebi i radujem se što živim, što mi je dat život čoveka...naučila sam i još uvek učim, da razgovaram sa sobom, da sam sebi dragocena, naučila sam da treba da volim, cenim i čuvam, prvo sebe, svoje bližnje i sve ostale kojima je dat život, bilo da su čovek, biljka ili životinja...

Sretna sam što moj život ispunjava joga.

Gordana

                                                                              ***

2. Najbitnija stvar koju sam stekla vežbanjem joge je da počinjem da shvatam šta znači biti istinski srećan. Nikada ranije to nisam mogla jasno definisati. Pored toga, znatno sam pospešila osećaj lične slobode koji sam ranije sputavala kod sebe. Dodala bih još da sam zdravija, smirenija, imam bolju koncentraciju, bolje kontrolišem emocije, naučila sam šta je ljubav pa je više dajem nego pre. Ukratko, joga je najbolji mogući rad na sebi.
Nevena

                                                                              ***

3. Jogu vežbam tri godine i zahvaljujući tome stekla sam dobru fizičku kondiciju, veće samopouzdanje, istrajnost u odlukama i mentalnu čvrstinu koja mi je bila preko potrebna. Ono što je meni još važnije, a i za ljude oko mene, jeste da sam unela smeh u svoj život. Ranije sam se jako malo smejala. Nisam bila tužna osoba i pesimista, ali ovo je sad prava, iskrena i predana radost života. Joga je sada postala deo mog svakodnevnog života.
Sunčica 

                                                                              ***

                                                                              ***   

4. Prvo što sam primetila kao posledicu vežbanja joge je osećaj probuđene fizičke superiornosti, a odnosi se na moje stanje u proteklih više od 30 godina, kada sam kao student poslednji put uradila nešto što bi se moglo nazvati fizičkom vežbom. Koliko nas je takvih koji smo sa poslednjim časom fizičkog vaspitanja završili sa brigom o svom telu? Na jogi sam naučila da poštujem i volim svoje telo, da se družim sa njim i da uživam u njegovoj borbi za poboljšanjem fizičke kondicije. A ona je evidentna, što me značajno ohrabruje.

Drugi aspekt priče je moj mentalni preobražaj, koji je još značajniji od fizičkog. Joga, kao novi način mog života, mi je pomogla da na samom kraju pete decenije shvatim važne životne premise koje se tiču identiteta, univerzalnih spoznaja, smisla života, ali i svakodnevnih dilema. Na neki novi način sagledavam dešavanja u sebi i oko sebe, a istovremeno ne mogu reći da sam postala neka druga osoba. Rekla bih da sam ona “stara” sa nečim esencijalno novim, a to znači da na jogi nisam naučila da sebe odbacim, nego baš suprotno: da sebe prihvatim, bolje razumem i da znam kako sebi da pomognem.

Navikla sam, do sada, da uvek budem najbolja i da uvek sedim u prvim redovima. U školi nisam imala ocenu manju od petice, a na fakultetu manju od 10. Ovde sam se našla u prilici da budem sa iskusnijim, spretnijim, jačim i mlađim ljudima, koji sve mogu da urade i rade bolje od mene. Prvi put sam se našla u situaciji da budem najgora u grupi. Nije bilo lako suočiti se sa takvom stvarnošću. Opet zahvaljujući duhu joge, shvatila sam da ne treba da se takmičim i poredim sa drugima, nego da dajem najviše od sebe. Sada znam i kako je biti najslabiji u nečemu. To je značajno iskustvo, a još značajnije je ako se ispravno razume i pronađe način da se situacija popravi.
Zorica

                                                                             *** 

5.  ...Dovojno je reći da na svaki čas joge idem pun entuzijazma i pozitivne energije, a vraćam se puno smireniji, opušteniji, zadovoljniji i oslobođeniji sopstvenih fizičkih i mentalnih stega...(Zaposlen u IT sektoru, Starost: 29 godina, Iskustvo u vežbanju joge: 1 godina)

                                                                             *** 

6. Kod joge mi se dopada to što ona nije samo obično vežbanje,  nalik nekom sportu gde možeš satima i danima ponavljati određene pokrete ne zapitajući se nikada - zašto to činiš. Ako želiš nešto sa dubljim smislom - joga je tu. Već nakon prvog vežbanja oduševilo me je to što je pokrenula moje telo na neki sasvim drugačiji način, a sutradan sam imala upalu mišića za koje nisam ni znala da postoje u mom telu. Nasuprot tome, joga mi pomaže da se opuštam kao nikada ranije, što je predivan osećaj. (Milena, 29 godina) 

                                                                             *** 

7. Pre nekoliko godina počeli su nesnošljivi bolovi u leđima, imala sam vrtoglavice, anksioznost, napetost. Išla sam kod lekara, radila razne vežbe, upisala se na pilates i - ništa mi nije pomoglo.

Pre dve godine počela sam da vežbam jogu. U početku sam bila skeptična, nisam mogla da se opustim, ali redovan dolazak, upornost i dobar instruktor (kakav je moj) učinili su da svi ti ružni osećaji nestanu!

Uspevam da kontrolišem svoje misli, da vladam njima, tako da nema više ni anksioznosti ni napetosti. Žao mi je što ranije nisam počela da se bavim jogom, ali je ona sada sastavni deo mog života, jer ZA ZDRAVLJE DUHA I TELA MOGA - ZASLUŽNA JE JOGA! (Mina, vaspitačica, 52 godine)  

                                                                             *** 

8. Jogu sam prvi put počela vežbati pre par godina, uglavnom rekreativno. Imala sam tad već preko  50 godina i bila  invalidski penzioner. Čula sam o blagodetima joge po zdravlje i vitalnost i odlučila da krenem na časove. Redovno sam pohađala časove joge, jako mi je godilo i sjajno sam se osećala.
Sticajem raznih okolnosti, napravila sam pauzu od tri godine sa vežbanjem joge. A potom su se dogodile neke jako  tužne i ružne stvari u mom životu . Osećala sam se izgubljeno, uplašeno, depresivno, bolesno, bezvoljno, nedostatak vere i energije je bio očigledan. Setila sam se joge i dobrog osećaja koji sam imala dok sam išla na časove. Odmah sam ponovo krenula. Sve je bilo sjajno - instruktor  koji me je dojmio svojim znanjem, posvećenošću jogi i nama polaznicima, prostor svetao, savršeno  čist i topao. Već posle prvog časa počela sam da se osećam mnogo bolje.

Vežbanje joge mi oživljava telo, budi radost, donosi savršen mir i ravnotežu. To je fantastičan osećaj, ne treba ga niti vredi opisivati, treba ga doživeti. Vrlo često sam , vraćajući se sa časova joge,  imala tako fenomenalan osećaj lakoće, slobode, činilo mi se kao da ne dodirujem tlo kad hodam, lepršavo i lagano…Vraća mi se snaga, energija, vera, samopouzdanje, sabranost, psihički mir i rešenost da savladam sve probleme i izađem iz svega kao pobednik. (Vesna, 56 godina, penzionerka

                                                                             *** 

9. U sedamdesetdrugoj godini života zdravlje mi se naglo pogoršalo. Posle detaljnog ispitivanja utvrđeno je da imam visok krvni pritisak i nezadovoljavajuću funkciju mitralnog zaliska, kao i osteoporozu i sklerozu zglobova. Pored prepisanih lekova, lekari su preporučili i stalnu laganu fizičku aktivnost.

Počela sam da pohađam časove joge i redovno vežbala kod kuće. Ubrzo sam se bolje osećala - vratila se životna energija i radost, a bolovi su nestali. Više mi nisu bili potrebni lekovi protiv bolova. Nakon 1,5 godine konstatovano je poboljšanje funkcije srčanog zaliska i znatno smanjenje napredovanja osteoporoze. 

Želim da poručim osobama "trećeg doba" i sa sličnim zdravstvenim problemima - za jogu NIKAD NIJE KASNO! (Margita, 74 godine)  

                                                                             *** 

10. Svojim dolascima na časove joge počela sam da razvijam svest o sebi i svom telu. Vremenom sam počela da izgrađujem poštovanje i ljubav prema sebi, da prihvatam i volim sebe upravo onakvu kakva jesam.

Uz pomoć jedinstvenog vođstva svog instruktora joge, naučila sam da opažam svoje reakcije i da se suočavam sa izazovima koje mi svakodnevni život donosi. Stres, brigu i nervozu, koji su činili moju svakodnevicu, zamenila sam osećanjem opuštenosti, dobrobiti i mira. Pozitivna ravnoteža uma i tela, koju sam doživljavala tokom vežbanja joge, prenela se i u moj svakodnevni život.

Zahvalna sam mom instruktoru joge koji me je naučio kako da najlakše prihvatim i savladam izazove koje mi donosi svakodnevni život i koji me je naučio da joga nije samo vežbanje asana, pranajama i meditacija,nego da je joga način života. A za mene je takav  način života doneo blagostanje, unutrašnji mir i spokoj, hrabrost i snagu da prihvatim i prevaziđem svaki izazov koji mi život donosi. (Dragana, 49 godina)